„Краљевски ваздухопловци” од данас на Градском тргу у Ужицу 


Oblačno i hladnije vreme, povremeno s pljuskovima praćenim grmljavinom              Danas je Veliki petak, najtužniji dan, ali i u uvod i priprema za Uskrs              Godišnjica masovnog ubistva u OŠ „Vladislav Ribnikar”              Todorović za osam godina asfaltirao 500 km lokalnih puteva, evo šta je još planirao             

 
„Краљевски ваздухопловци” од данас на Градском тргу у Ужицу
Trenutno na sajtu: 446       |       Podeli:
11.05.2021 | 0 коментар(а)



Ужице - Изложба “Краљевски ваздухопловци, Ужички војни округ 1912-1945”, реализована у

сарадњи Историјског архива Ужице и Војног архива из Београда, постављена је на Градском тргу у Ужицу.

По речима аутора Александра М. Огњевића, изложба представља по много чему јединствену и пре свега готово у потпуности непознату и непубликовану збирку докумената, фотографија, архивске грађе и сведочанства једног занемареног и слободно се може рећи, тендециозно скрајнутог дела историје.Прича о готово 90 људи тадашњег Ужичког војног округа који су припадали најелитнијем делу војске и морнарице, ваздухопловству.

Одано, пожтрвовано и дисциплиновано, службовали су у Војсци Краљевине Србије, ваздухопловству КСХС и ваздухопловству војске и морнарице Краљевине Југославије. Када су ратне околности налагале, полагали су своје животе на олтар отаџбине и слободе.

На паноима су они који су као летачи и нелетачи узели активно учешће у Балканским ратовима, Првом и Другом светском рату. Међу њима су Миљко Врачарић, једини Србин носилац престижног савезничког одликовања Ваздухопловни крст за посебне летачке заслуге, Радован Кљајић коме је лично маршал Монтгомери уручио златни пехар за савезнички ратни напор, али и Јанко Маркићевић, један од најодликованијих краљевских пилота уопште и многи други.

Изложба представља само део материјала који ће бити публикован у истоименој монографији током ове године.

 

ГЗС / Град Ужице




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


izlozba gradski trg uzice

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.989.502 посета
Тренутно на сајту: 446 посетилац(a)